Dobór pomiędzy kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką zapewnia nam producent. Jakim sposobem wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Skutkiem tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu luksusowy rodzaj kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
Kawa mielona jest imponującą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle lokalnego prawa, powinna odkryć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.